Ophoogzand voor bestraten: zo bestel je in één keer de juiste hoeveelheid!

10 mei 2021
Categorie:
Algemeen

Mensen staan regelmatig aan onze balie te rekenen hoeveel ‘straatzand’ ze nodig hebben voor het leggen van een terras of looppad. We vinden het een prima aanleiding voor een aantal handige tips, zodat u in één keer het juiste aantal kubieke meters (m3) ophoogzand/straatzand kunt bestellen.

Straatzand behoort tot één van de populairste producten in de webshop van de Wissels Groep. Niet vreemd, want voor veel Nederlanders is de tuin een ideale plek om te genieten van de zon en de natuur. Het terras of de veranda is natuurlijk ook dé plek om gezellig met familie en vrienden te borrelen, te koken of te barbecueën enz.

Extra reden om te zorgen dat de basis onder de tegels of stenen helemaal klopt, zodat u na het leggen jarenlang plezier hebt van de bestrating.

Waarom is straatzand nodig?

Ophoogzand/straatzand zorgt voor een stabiele ondergrond en maakt goed verdichten mogelijk.  Ophoogzand/straatzand is ook essentieel voor een goede waterafvoer (drainage): dankzij ophoogzand kan het regenwater/hemelwater goed weglopen naar het grondwater. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar zorgt ook dat uw bestrating minder gevoelig is voor mos, schimmels, aanslag en onkruid en ook de kans op verzakking kleiner wordt.

Wat is de juiste hoeveelheid straatzand?

De grondregel bij het gebruiken van ophoogzand/straatzand is dat 15-20 centimeter ophoogzand onder een terras of looppad voldoende is. Komt de bestrating te liggen op een instabiele ondergrond (zoals klei of veen), ga dan voor een laag van 20 tot 40 centimeter.

Hoe bereken ik de juiste hoeveelheid straatzand?

De makkelijkste manier van rekenen is beginnen met het opmeten van de lengte en de breedte van het te bestraten perceel.

U meet de lengte en de breedte. Daarna kunt u lengte en breedte vermenigvuldigen. Lengte x breedte geeft het aantal vierkante meters (m2).

De volgende stap is het aantal vierkante meters aanvullen met de hoogte in meters.

Bij een normale ondergrond is de som: aantal vierkante meters x 0,20. Bij klei of veen (of bij zware belasting van het straatwerk) wordt het: aantal vierkante meters x 0,35.

De uitkomst is de basishoeveelheid m3 ophoogzand. Maar let op!

Zand zakt namelijk nog in, zodra het is aangelegd. Dit noemen we inklinking. Om te voorkomen dat u hierdoor zand tekort komt, kunt u de uitkomst vermenigvuldigen met 1,15.

Basishoeveelheid m3 x 1,15 = werkelijk benodigde m3 ophoogzand/straatzand.

Een rekenvoorbeeld:

U heeft een terras van 4,5m van 6m. Deze wilt u gaan bestraten met 20cm ophoogzand/straatzand. Om de benodigde hoeveelheid ophoogzand/straatzand uit te rekenen, maakt u de volgende rekensom:

4,5 x 6 = 27m2.
27m2 x 0,20 = 5,4m3.
5,4m3 x 1,15 = 6,21m3.

U heeft dus afgerond in totaal 6,25m3 (6 en een kwart kuub) zand nodig om uw het terras aan te kunnen leggen.

Extra tip:

Om bij een complexe vorm (bv. stroken of verschillende percelen) de berekening eenvoudig te maken, kunt u het te straten oppervlak opsplitsen in verschillende rechthoekige stukken. Zo kunt u snel en precies het benodigd aantal kubieke meters straatzand uitrekenen.

Bestellen van ophoogzand/straatzand

In de webshop van de Wissels Groep kan ophoogzand snel en eenvoudig worden besteld inclusief bezorging door één van onze chauffeurs.

Standaard wordt het straatzand los gestort, maar het is ook mogelijk om het zand in één of meerdere bigbags te laten bezorgen. Dit zijn grote zakken van ong. 90x90x120 cm met 1m3 zand.

Bij het bestellen kunt u ook de exacte locatie vermelden, zodat onze chauffeurs het zand op de gewenste locatie kunnen lossen. Dat scheelt u onnodig schepwerk en lopen met de kruiwagen.

Finishing touch met brekerzand

Kiest u voor bestrating met een voeg tussen de tegels of stenen? Dan is het verstandig om brekerzand (ook wel inveegzand of vulzand) te gebruiken om de voegen mee in te vegen. Brekerzand is een speciale zandsoort met grotere en zwaardere korrels. Door het gebruik van brekerzand zorgt u ervoor dat uw bestrating goed op zijn plaats blijft en de voegen goed gevuld blijven, ook bij regen, wind en zware belasting.

Ook zwarte grond, compost enz.

Naast ophoogzand/straatzand kunt u in onze webshop ook terecht voor onder meer zwarte grondcompostbrekerzand en ook grind.

Kortom: ook als het gaat om tuinplezier staat de Wissels Groep voor u klaar!

Waar bezorgen wij zand, grond, compost, grind enz.?

De Wissels Groep is actief in een straal van 30 kilometer rondom Zutphen. Dit betekent dat u we zand bij uw adres bezorgen in Zutphen, Warnsveld, Eefde, Almen, Harfsen, Vorden, Baak, Steenderen, Toldijk, Wichmond, Barchem, Lochem, Ruurlo, Brummen, Dieren, Eerbeek.

Ook inwoners van Apeldoorn, Beekbergen, Uchelen, Twello, Wilp, Empe, Bussloo kunnen zand bij de Wissels Groep bestellen.

Ook in Deventer, Schalkhaar, Diepenveen, Steenenkamer, Epse, Gorssel, Colmschate leveren de chauffeurs van de Wissels Groep zand, grond, compost, grind enz.

Deel dit blog